03 October 2008

Salam liyzhe, Mari El / Muljed linnast

Meie delegatsioonike lahkumas Tallinnast. Pikkuse järjekorras: Andres, Sonja, Eva (pilt: Madis Tuuder)
Saabumine Joškar-Olasse. Hommikune vaksalihoone 
Öö on möödunud platskaart vagunis, mis on aga nii kuumaks köetud, et palavus ja õhupuudus tahavad hinge matta. Katan radika märgade rätikute ja tekiga, nõnda ei huuga kuum õhk pahvakatena otse näkku. Küsin vagunisaatjalt, miks on ometi nii palav? - Selleks, et te surnuks ei külmuks.

Vaade hotelli aknast 

Nii hotell ise kui vaated on uhked. Linn on ilus ja kordatehtud, mida jällegi (piinlik öelda), poleks ühelt "vene" linnalt oodanud. 
Lehekene langeb puult, kohe ilmub kuskilt luua ja kühvlikesega kojamees korda looma. 

Pulma-hummer:

Kust on tulnud need ressursid, et nii suuremastaabiliselt asju ette võtta? See ehitamine, restaureerimine, puhtus ja kord oli küll muljetavaldav ja teeb kohati silmad ette nii mõnelegi Eesti nunnu-linnale (nt Tartu). Usaldusväärse allikate andmetel pudeneb priske kopikas Venemaa naftarahadest, ja seda siis just esindusfunktsiooni täitvatele pealinnadele. Tõepoolest, kui võrrelda Joškar-Ola'd paar korda suurema Tveriga (Moskvast 200 km Eesti poole), on viimane, kui Volga-äärne ja vanalinna kant väljaarvata, üks paras lasnamägi küll.

Ilus linn (pilt: Sonja)

Vaade üle jõe (Sonja)

Muudkui ehitavad

Plankudel on ilusad rahvuslike motiividega mustrid (pilt: Sonja)

Turul (pilt: Sonja)

Pilt: Sonja

Hotell on miskipärast Itaalia stiilis. Sinnajõudes küsis parasjagu keegi administraatorilt midagi, kui me oma passide ja 'registraatsiaga' jahmerdasime. "Oodake palun, näete, ma teenindan praegu VÄLISMAALASI". Vaatan ringi, et kus need välismaalased on, selgus hoopis, et meid mõtles.
Ja mina võtsin kaasa veel keeduspiraali, eeldades targalt ja enamasti täppiminevalt, et 'suvel' ju sooja vett pole. Tuba on varustatud aga vanniga, ja kraanist tuleb kuuma vett. Baarist oli võimalik osta ka päris kohvi, mis on küll kirvehinnaga - 70.- rubla (33.- kr), kuid ubasid raatsiti kulutatada vaid vedelikule kerge värvitooni andmiseks.
Suitsunurgake koridoris (pilt: Sonja)

No comments: